Skip to main content

През месец май 2015 г., в рамките на АртФотоФонд фотографът Здравко Йончев се включи като артист в творческата работа и концепция на четиридневен уъркшоп, иницииран от „Паник Бутон Театър“ и модериран от визуалния артист Лиси Щосел (САЩ). Уоркшопът се проведе с цел практическа работа за търсене на сценичен визуален език чрез средствата на обектовия театър.

Създадените по време уъркшопа арт-фотографии ще бъдат използвани за изработването на промо-трейлър към бъдещия спектакъл „Необяснимо – дисонанс за актьор и актриса“. Представлението е пилотният театрален проект на новата независима компания „Паник Бутон театър“ (която вече втора година работи активно в сферата на образователните и социални артистични практики).

„Необяснимо – дисонанс за актьор и актриса“ ще бъде авторски спектакъл, включващ интернационален екип от творци. Актьорите са автори на текста, а негова тема е сънуването. Доколко сънищата могат да картографират реални чувства, страхове и обсесии в човека? Откъде идват и къде отиват те, след като се събудим? Работата по това представление ще бъде върху сюжети и образи, взаимствани от сънищата на участниците.

С този си фокус (сънуващия и пишещ артист) проектът диалогизира една все още рядка практика в българския театър, а именно актьорите да разгръщат своя авторски потенциал, създавайки текста и образността в спектакъла.

Двамата създатели и ръководители на „Паник Бутон Театър“ – театралният режисьор Василена Радева и артистът Нейтън Купър – имат богат и разнообразен професионален опит в България и Америка. Сега те живеят и творят в София.

Проектът АртФотоФонд на фотографа Здравко Йончев е финансиран от Фонд за иновации в културата.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.