Skip to main content

Къщата с ягодите

Константин Фичев

Един от първите ми ясни спомени от детството е свързан с дядо ми. Разхождаме се из малките калдъръмени улички около „Докторската градина”, а той ми разказва за всяка от красивите къщи, намиращи се в тази част на града. При всяка от разходките ни най-дълго спирахме пред къщата на ул. Сан Стефано №6 или така наречената „Къща с ягоди”.

Къщата е построена в края на двадесетте години на двадесети век за банкера Димитър Иванов и неговата съпруга Надежда Станкович. Проектирана е от завършилият във Виена и Карлсруе български архитект Георги Кунев.

Във вътрешната част акцентът пада върху камината от червен мрамор, намираща се в приемния салон. Има и подиум за музиканти, както и кристални стъкла по вътрешните врати. Няколко спални, красиви тераси, голям кабинет и стаи за прислугата. Нищо от мебелировката не е запазено, но се знае, че софиянци от висшето общество по това време, предпочитат мебели от Централна и Западна Европа.

Екстериорът представлява голям преден двор към улицата, отделен от тротоара с прекрасна ограда от ковано желязо. Тройно стълбище към самия вход на къщата, но винаги много голямо впечатление правят специалните портали за карети и файтони от двете страни на двора. Дори и днес си представям как файтон с членовете на поканеното семейство влиза в двора на къщата през единия портал, кочияшът с конете и файтона остават в отреденото пространство зад къщата, пригодено специално за това, докато изчакват приемът да свърши и пак да излезе от двора, но през другия портал.

Семейството на банкера Иванов е живяло щастливо в къщата, поне до 1944г. След войната имотът е национализиран и първоначално в него се помещава румънското посолство. По-късно през годините къщата е търговско представителство на СССР в България, както и седалище на администрацията на различни комунистически структури с неясно предназначение.

През 90-та година къщата е реституирана и върната на наследник на първия собственик-банкерът Димитър Иванов. От 2004г. имотът е собственост на директора на Лукойл-Валентин Златев, който засега не е показал, че има някакво отношение към този паметник на културата. Красивата някога къща се руши от десетилетия и сега навява доста тъжни мисли.

„Господин Златев, ако искате да останете в историята (а хора като Вас винаги искат това) и с нещо добро, поемете задълженията си относно запазването на архитектурното наследство на столицата ни в лицето на Вашия имот на ул. „Сан Стефано“ №6!“

Обновена галерия 11 юни 2015

Карта

Join the discussion 30 Comments

 • Варя каза:

  наследниците, които са я продали, са виновни най-много. Това означава, че те нямат никакво родово чувство и историческа памет, все им е едно, в чии ръце ще попадне този безценен имот… А ходим да въздишаме по чужди държави и да гледаме техните красоти.

 • Ekaterina каза:

  A hodim po sveta da ohkame i ahkame kato vidim neshto podobno. I si plashtame podobavashto…

 • Ekaterina каза:

  Koga nai setne shte zapochnay da otnemat podobni sobstvenosti ot naslednici na koito ne im puka? Sxrceto me boli da vijdam takiva kxshti v pochti vseki grad ostaveni na proizvola… S milionite koito Evropa izsipva v ograbenaya ni dxrjava tryabva da se opazi pone chast ot kulturnoto ni nasledstvo. Shame on you Zlatev whoever! Obviously your soul is numb!!!!

 • Venera каза:

  Тази къща е една от архитектурните легенди на София…ето колко много от нас, немилионери, но хора с интереси, имат мисли, идеи, отношение към нея,,,това искрено ме зарадва! Дано скоро имаме късмет и уважаемият собственик да си отвори очите за ценността, която притежава….

 • Красимира каза:

  Каква невероятна архитектурна перла в сърцето на София е оставена да се руши! Което е явно доказателство за нехайството и липсата както на вкус така и на срам на новобоготаша, който, незнайно защо, я е купил преди 11 години, вероятно за жълти стотинки, след което я е оставил на произвола на съдбата и на времето. Срамувам се заради този човек.

 • Маги каза:

  Не разбирам защо хората не оценяват това, което имат. Фамилията, чиято собственост е този имот явно е твърде богата, за да отдели поне малко средства да я поддържа. Може би чакат сама да рухне и да си построят блок или сграда от стъкло и метал – грозна, но функционална. Как никои от тези, които имат власт и пари, не осъзнават какво имат в ръцете си. Това е един спомен от миналото. Египтяните се стараят да запазят пирамидите си, защото са тяхното историческо наследство, а ние оставяме паметниците на културата да се рушат. Всеки, който притежава такъв културно-стойностен имот трябва е горд с това и полага гриви, като за дете. Ако не им пука за нея – да я преотстъпят за ползване. Аз бих си я ползвала с удоволствие и бих я оценила до всяко ъгълче, тъй като знам какво е да нямаш дом, макар и скромен.

 • anelitodorov каза:

  Така се впечатлих от вътрешността на къщата, която до сега ме възхищаваше и натъжаваше само от далече. Да това е национално богатство, дано Господ вразуми въпросният собственик да я реставрира и запази, защото красотата и изкуството нямат цена, те възпитавам и очовечават. Ако обаче затриваш красотата и изкуството ще „платиш висока цена“…….Не бива уважаеми господин Златев, защото е дошло време за добрини, за да пребъдем всички!

 • Alana каза:

  Здравейте.
  Понеже прочетох в едно интервю, че се вслушвате в гласа на хората, ето и от мен една идея, която според мен заслужава фотографското и общественото внимание: Финговата къща, на ъгъла между ул. „Шипка“ и „Васил Априлов“. Къщата е подходяща за музей или поне арт-кътче, свързано с българското кино, тъй като там са заснети едни от шедьоврите му.

 • :Марлена Гетова каза:

  И аз като студентка обичах често да минавам край тази приказна къща…Неописуемо е настроението, което създава…Днес в предаването НА СВЕТЛО (Люба Кулезич) беше подхванат този дискусионен въпрос за архитектурните старини на България и тяхното съхраняване…Аз също откликнах на тази тревога на профила си във ФБ по повод на скриването на лицето на Сливенската гимназия „Добри Чинтулов“ с отблъскващи иновативни изчадия на родната архитектура. Дано някой там ,горе в Парламента, ни чуе!…

 • Ив каза:

  Уникална къща! Все си мисля ако комунизма не бе превзел държавата ни и хората можеха да живеят по същия начин като по царско, дали и всички тези къщи щяха да бъдат поддържани и хора да живеят в тях! Много тъжно, щяхме да имаме наистина красива столица. Това не е ли незаконно да се остави къщата да се само срути при условие, че е паметник на културата? Няма ли орган, който да следи тези неща или пак корупцията си е казала думата? Не мога да си представя, що за човек би искал да построи блок на мястото на тази великолепна къща? От вътре е страхотна и винаги съм си представяла да живея в такава къща!

  • Анонимен каза:

   Незаконно е,но поради различни причини институциите не си вършат работата.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.