Skip to main content

Къщата с ягодите

Константин Фичев

Един от първите ми ясни спомени от детството е свързан с дядо ми. Разхождаме се из малките калдъръмени улички около „Докторската градина”, а той ми разказва за всяка от красивите къщи, намиращи се в тази част на града. При всяка от разходките ни най-дълго спирахме пред къщата на ул. Сан Стефано №6 или така наречената „Къща с ягоди”.

Къщата е построена в края на двадесетте години на двадесети век за банкера Димитър Иванов и неговата съпруга Надежда Станкович. Проектирана е от завършилият във Виена и Карлсруе български архитект Георги Кунев.

Във вътрешната част акцентът пада върху камината от червен мрамор, намираща се в приемния салон. Има и подиум за музиканти, както и кристални стъкла по вътрешните врати. Няколко спални, красиви тераси, голям кабинет и стаи за прислугата. Нищо от мебелировката не е запазено, но се знае, че софиянци от висшето общество по това време, предпочитат мебели от Централна и Западна Европа.

Екстериорът представлява голям преден двор към улицата, отделен от тротоара с прекрасна ограда от ковано желязо. Тройно стълбище към самия вход на къщата, но винаги много голямо впечатление правят специалните портали за карети и файтони от двете страни на двора. Дори и днес си представям как файтон с членовете на поканеното семейство влиза в двора на къщата през единия портал, кочияшът с конете и файтона остават в отреденото пространство зад къщата, пригодено специално за това, докато изчакват приемът да свърши и пак да излезе от двора, но през другия портал.

Семейството на банкера Иванов е живяло щастливо в къщата, поне до 1944г. След войната имотът е национализиран и първоначално в него се помещава румънското посолство. По-късно през годините къщата е търговско представителство на СССР в България, както и седалище на администрацията на различни комунистически структури с неясно предназначение.

През 90-та година къщата е реституирана и върната на наследник на първия собственик-банкерът Димитър Иванов. От 2004г. имотът е собственост на директора на Лукойл-Валентин Златев, който засега не е показал, че има някакво отношение към този паметник на културата. Красивата някога къща се руши от десетилетия и сега навява доста тъжни мисли.

„Господин Златев, ако искате да останете в историята (а хора като Вас винаги искат това) и с нещо добро, поемете задълженията си относно запазването на архитектурното наследство на столицата ни в лицето на Вашия имот на ул. „Сан Стефано“ №6!“

Обновена галерия 11 юни 2015

Карта

Join the discussion 30 Comments

 • мар каза:

  Радвам се, че успях да надзърна вътре, винаги съм се чудела как изглежда! Вече не живея в София, но винаги ще си спомням как минавах с цигулката си по тази улица и се спирах да гледам, и представям какво би било да живея в такава къща!

 • Savina Nikolaeva каза:

  Винаги съм гледала тази къща с удоволствие и тъга. Дано да остане !

 • Savina Nikolaeva каза:

  Вътрешността на нъщата,е не по-малко впечатляваща.Винаги когато съм минавала ,съм я гледала с възхищение и много тъга…..ИСКРЕНОТО МИ ЖЕЛАНИЕ Е ДА ОСТАНЕ И РАДВА НЕ САМО С ВИДА СИ !

 • Julia каза:

  Всички подобни имоти – стари, архитектурно и исторически емблематични сгради, са оставени на саморазпад, за да се построят на тяхно място скъпи блокове, все пак са в центъра. Пример за това е къщата на Евлоги Георгиев (май) намираща се на П. Евтимий малко след Попа, вляво (срещу тролейната спирка). За този имот се знае, че собственикът иска да строи 7-етажен хотел. Но тъй като къщата е паметник на културата, я чакат сама да се срути. Клошари и наркомани са добре дошли, тъй като палят огън. За съжаление, това е законно.

 • Ирина Цветкова каза:

  Прекрасна къща и страхотни снимки,браво на фотографа!

 • Стасиа каза:

  Е как се зарадвах ,защото съм си мислила за тази къща,а сега и отвътре я видях .
  представям си да я направят някаква арт-къща ,може да има постановки,роботилици,кафе вътре.

 • Ina каза:

  Поредният урок от „прекрасната“ демокрация, която дава право на всеки да прави каквото си иска с националното наследство. Да, къщи като тази ТРЯБВА да бъдат част от националното наследсвто. А колко са рушащите се къщи в столицата… Колко тъжно….

 • TG каза:

  Всеки път като мина покрай тази къща си мисля колко е прекрасна и колко жалко е че седи така запустяла. Тя наистина е прекрасна и от вътре. Благодаря за страхотните снимки и възможността да погледнем и ние как изглежда тя от вътре !

 • lidiq atanasova каза:

  Винаги съм искала да я видя и отвътре-прекрасна е! Когато минавам покрай нея,се спирам да я погледам,отново ще повторя-прекрасна е!

 • Румяна Панайотова каза:

  Здравейте, занимавам се с фотография и изключително много се впечатлявам от такива къщи и места, където времето е показало силата си. С приятели понякога влизаме в такива подобни къщи и снимаме набързо. Дори сме опитвали да влезем в тази, но лепенката СОТ ни спря на оградата. Моят въпрос е има ли някакъв начин и аз да мога да вляза в тази уникална къща, за да снимам интериора й и да я покажа през моите очи и обектив? благодаря предварително и поздравления за прекрасните снимки.

  • Патриот каза:

   Живеем срещу къщата и я виждаме от прозорците си…..предлагам да се докажеме че сме европейци и да започнеме кампания за изкупуване на паметниците от неблагожелатели и диваци с пари…. Културата няма цена. Ако идеята има подкрепа може да се създаде фонд с обществен надзор.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.