Какво бе Лятната танцова работилница Бургас – 2013?

By септември 16, 2013февруари 24th, 2016Изкуство, Танци

Какво мога да кажа освен, че това бе едно уникално преживяване! Пред очите ми видях как млади таланти от България, Сърбия и Македония преминаваха през метаморфози на начално стъписване и сконфузени погледи  до съвършен синхрон, приятелски прегръдки и закачки. Честно казано аз дори не мога да танцувам (или поне така си мисля). Обаче, омаян от чистата енергия на пластичните тела, художествено изписаните движения, неспиращото дихание, неуморната концентрация по лицата, жадните за впускане в неизвестното души, ме караха да захвърля апарата и да влезна в тази мистерия наречена танц! Някак си все пак успях да устоя и да се фокусирам върху моята задача да пресъздам атмосферата на Лятна танцова работилница в Бургас – 2013. Мога да кажа, че човек дори да не е сред танцьорите, изживява всичко като тях.

Това, което се случва зад кулисите на финалния спектакъл (върховният емоционален завършек на цялата програма) и зад „кулисите“ наречени снимки, видеота и думи, не може да бъде пресъздадено и описано с нищо земно – то трябва да се изпита. Можете да кажете, че съм пристрастен или че имам някаква предубеденост, но аз никога не съм имал отношение с други танцови програми и танцови организации, нито дори и съм си помислял, че ще имам такива и най-вече, че ще ги снимам. Защото само до преди година съм бил свързан под различни форми със спортните среди, което е коренно различно от естетиката, културата и светлината на танца.

От известно време имам отношение със фондация „Iliev Dance Art Foundation“ и все повече виждам стойността, която тя и хората зад нея дават и могат да дадат на обществото не само в България, но и на Балканския полуостров. За съжаление не всеки може да се докосне до нейните творения поради различни и комплексни причини. Смятам, че фондацията и хората зад нея дават дълбок тон на промяна на монотонността и сковаността в танцовото изкуство към по-добро, поне за границите на нашата държава. Смея да твърдя, че всяка организация, учители, танцьори и т.н. трябва добре да се запознаят, анализират и да намерят съответните изводите за начина на работа и професионализъм, по който тази организация функционира и работи. И това да е цел не само за организации от сектора на танцовото изкуство, а и на сектори като образование, култура, спорт и изобщо там където има отношения между хора.

Танцова работилница се провежда за първи път в двуседмична програма от фондация „Iliev Dance Art Foundation“, по време на която четирима хореографи Петър Илиев, Therresa Ruth Howard, Christian von Howard и Andrea Burr преподават в няколко стила. Характерен танц – Петър Илиев. Джаз и модерен танц – Christian von Howard, балет стил Баланчин – Therresa Ruth Howard, Хип-Хоп – Andrea Burr.
Повече информация за Лятната танцова работилница и хореографите участвали в нея натиснете тук.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.