Skip to main content

Първо няколко отговора и два извода.

Отговорите:

Защото никой не смее да го направи.
Защото съм „арогантен провокатор“.
Защото обичам децата, а с тази тенденция те в бъдеще няма да могат да видят тази забележителност.
Защото не обичам заключените врати.
Защото любимият ми цвят е прозрачния.
Защото не искам да се повтарят грешките от миналото.

Извод 1:

Изглежда, че в представата на голяма част от нас, българите, гражданската инициативност се свежда до това просто да посочиш някой сгрешил и нарушил правилата човек. Това ни кара да се изпълваме с гордост, че сме помогнали за запазването на „цивилизованото ни общество“.

Като че ли ми напомня за един период от около 45 години от близкото минало (доносничеството или да предадем някой на институциите).
А също така ми напомня за едно име, което често се среща в библията, и което се е „радвало“ на същата тази „гражданска инициативност“ за запазване на „цивилизованото общество“, особено по пътя Му към кръста.

В повечето случаи никой не се запитва какво седи зад тези актове на „грешки“ или „нарушения“… какви са причините. Хората от идеалното общество не биха сочили с пръст, а биха се наели с отговорността за решаване на реалните проблеми и като резултат – всички бихме продължили нататък, не бихме тъпкали все на едно място.

Извод 2:

Хората, неспособни да направят нещо сами, често обичат да казват на другите, които пък успяват да направят нещо, че НЯМА ДА УСПЕЯТ или НЯМА ДА СТАНЕ.
Това усещане за малоценност е толкова силно, че „инициативните граждани“ биха предпочели да няма способни хора, за да не изглеждат толкова жалки и дребни на фона на тях. Познато явление, нали! Популярен ход на доста хора, наричащи себе си „политици“.

И така… Накратко.

Сградата е обкована плътно от всякъде. Наложи се да проявявам своите способности на катерач аматьор.

Спонтанна среща с моята приятелка Цвети, на която искам да благодаря много за съдействието при влизането и излизането от сградата. Без нея нямаше да мога да успея да реализирам целта си.

Спонтанна среща с общо трима „герои“, охарактеризирани в Изводи 1 и 2.

Очаквана среща с господа полицаите, които се оказаха наистина свестни и зрели хора. Благодаря им за професионалното отношение и разбиране.

Около 2 часа обикаляне и снимане.

Около 2-3 часа обяснения, писания, препирни с „героите“, пазещи някаква „голяма ценност“ в близост. За което искрено им благодаря. Изкарах си много приятни и интересни мигове с тях.

И така, това е… А, и само да вметна, че тази баня изглежда по-западнала отвън, отколкото отвътре. Тоест, снимките може би показват някои западнали моменти, но сградата като цяло е доста по-запазена в сравнение с Банята в Овча купел.

Join the discussion 14 Comments

 • Изключително силно впечатление ми направиха снимките,които сте направили.Много за въздействащи и сте уловили дребните детайли и показвате как една сграда изоставен изглежда.Макар, че според мен в нея има изключително голям потенциал, и ако попадне в правилните архитекти и интериорни дизайнери ще заприлича на един истински дворец.Много е глупаво изобщо да се задава въпроса защо ням баня там, след като носи такова име.Все пак идват туристи и със сигурност искат да видят къде е толкова известната и красива и същевременно стара баня, че града носи това име.

 • Диана каза:

  Здравейте и от мен. Благодаря сърдечно за снимките, напоследък и аз си задавах въпроса защо няма баня в Горна Баня и искренно ми се иска да има. Присъединявам се към доброволната група с удоволствие: diana_dimova_2000@yahoo.com

 • Салиха Василева каза:

  а защо не ги качите на страницата на БТВ с коментар за разрухата?

  • Zdravko Yonchev каза:

   Здравейте Салиха!
   Не мисля, че е необходимо на този етап допълнително медийно отрзяване на снимките. Те достигнаха до местата, където трябваше да достигнат – отделният човек, обществото и институциите,

   Това което е важно, е не колко е голяма разрухата, кой е виновен и как да накажем виновниците. Става въпрос за това, в каква посока ще са бъдещите реакции и действия на всички нас – човек, общество и институции. Тоест какво да правим от тук нататък – да търсим решение на проблема или да търсим виновни?

   Ако всички ние ценим нещо важно за нас и искаме да го запазим, то нашето съзнание трябва да е насочено към търсене на начини за да ги опазим и развиваме.

   Уникалното на тези снимки, е че са направени двупосочни. В тях човек може да открие разрухата, в тях може да намери и красотата на сградите. Всичко зависи от човека, който ги гледа.

 • Ива каза:

  Преди много много време ходих да рисувам банята в Овча Купел – едни от най – добрите ми скици. И винаги са ми идвали „бизнес“ идеи как това място би станало страхотно място за концерти, пиеси, книжарница с кафе и закуска, място за изкуство. И разбира се „спа“ център по български казано 🙂 Но снимките тук определено вдъхновяват и събуждат отново забравените идеи 🙂 Сякаш гледам сцена от Хари Потър – всеки момент ще изскочи плачещото момиченце, вкаменено от змията :)))

 • Евгени Савов каза:

  Когато през 70те години на миналия век карах децкото си колело в горнобанския парк до банята се чуваше наоколо немски, полски, руски език. Имаше и санаториум, в които се лекуваха бъбречноболни. После родолюбци откраднаха водата, г-н Софиански остави и тука следа. Можеше в момента да имаме една цъвтяща Горна Баня със спа център…

 • Анонимен каза:

  много тъжно, дръжте ме в течение, ако измислите нещо. Ето и моят мейл: tannny8@yahoo.com

 • Ангел каза:

  Ето и моят мейл. info.angelov@gmail.com Имам някои идеи и наистина е добре да се поразместят нещата

 • Анонимен каза:

  „лечебната вода“ престана да е наистина минерална още преди да затворят банята… притопляха я веднага щом направиха завода. В Горна баня има 3 извора с различна минерализация… може да се проследи по етикетите и капачките на бутилките, в които се продава, дори и без да се чете… в различен цвят са. Единия напълно го каптажираха, на другите 2 все още има оставена по някоя чешма . Не мисля, че на някой би му било изгодно да пусне таиз невероятна база като спа, вместо да бутилира… така печалбата е най – голяма! … Не означава , обаче , че и не трябва да се опита! … честно казано не знам от къде да започна… ! ако се съберем повече хора – не е изключено да измислим нещо! … това е моят и мейл, в случай, че решим да се опитаме да действаме в тази посока! : iva@kgrip.net
  Мерси за снимките и отношението! Не очакавх и някой друг да се интересува от тази тема! 🙂

 • Евелина Георгиева каза:

  Колко жалко е всичко това!Ние,Българите,сме царе в унищожаването на всичко !Това е едно богатство,което с малко усилия можем да съхраним и даже да ни бъде от голяма полза!С тази лечебна вода и тази прекрасна сграда,това може да стане най-добрият SPA-център в България.Наистина е ЖАЛКО!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.