Архитектурният завет на миналия век

Фотографска изложба на Здравко Йончев

23 – 27 март, СТРОЙКО 2000, НДК етаж 3 – запад

С подкрепата на Изложение „Стройко 2000“, Форум „Културно наследство“, Национален Дворец на Културата, Фотосинтезис.

На 23 март 2016 г. в Националния дворец на културата, фотографът Здравко Йончев и Стройко 2000 ще представят изложбата „Архитектурният завет на миналия век“. Тя обхваща 61 фотографии от седем емблематични сгради, станали част от дебата за опазване на архитектурното ни наследство:

  • Старите минералните бани в София – Банкя, Овча Купел, Горна баня;
  • „Къщата с ягодите“ в София – дом на банкера Димитър Иванов;
  • Къщата на архитект Фингов в София;
  • Старопиталището на Пенчо Семов в Габрово;
  • Царската спирка в село Казичене, Софийска област.

Уникалните кадри, изразяващи художествената интерпретация на фотографа, са подкрепени с исторически факти и ни пренасят във вътрешността на тези сгради, някои от които са отдавна заключени. Тези западащи в момента стари здания все още носят в себе си духа на времето.

Изложбата се стреми да провокира възприятията на обществото ни към тези обекти и историите на хората, живели в тях, както и да спомогне за тяхното опазване. Фотографиите на Здравко Йончев вече са провокирали множество дебати по темата. Неговите онлайн фото публикации са разглеждани над 115 000 пъти и имат 28 000 споделяния към социалните мрежи. Работата на автора е отразявана от различни телевизии, списания, вестници и онлайн медии.

Изложбата може да бъде разгледана до 27 март по време на Изложението Стройко 2000. На 26 март от 15:00 часа, събота, ще се проведе Ден на отворените врати с автора на фотографиите и с експерти от Форум “Културно наследство” под формата на дискусия.