Това момиче имаше някаква искрена и чиста връзка с тези коне. Може би някакво първично усещане за привързаност или нещо друго.


Още от хижата, гледайки през бинокъл към връх „Русалка“, тя изброяваше имената на всички коне които бяха там малко под върха, сякаш това там бяха нейните истински приятели, които е познавала с години. Аз лично от този бинокъл виждах само едни точици с имена. Там сред тях бе и едно конче, за което ни бе обяснено от нея, че следващата година тя ще го гледа… било и е обещано от собственика му. Изобщо не знам как точно успяваше да ги разпознае!

Говорихме с хижаря за всякакви истории на припек на посивелите от времето дървени пейки, докато той режеше лук, моркови, картофи, т.е. правеше вечерната гозба. Споменахме, че мислим да изкачваме върха и сякаш момичето това и чакаше. Тя реши да дойде с нас на първото си изкачване на този връх. Просто ей така от раз… След пет минути бе готова. С една раница и бинокъл.

Тръгнахме бавно и славно крачейки към върха, а по пътя щяхме и да срещнем описаните коне. 10 -15 минути преди да минем покрай тях, тя ни остави и отпраши напред. Продължителното ходене ни доведе до мястото, на което се намираха. Трябва да вметна, че през цялото време тя водеше пред нас. Достигайки ги, тя вече бе там и ги хранеше с ябълки, които бе понесла със себе си… не за нея, а за конете! Тръгнахме след известно време общуване с тях.

Изкачихме върха…

На слизане тя рано рано по същия начин, както и при изкачването, се отправи към конете без дори да се обърне и да разбере къде се намираме. Все едно за нея имаше само едно място което я притегляше…

Сигурно това момиче има своите приятели в града и своите ежедневни случки. Сигурно има забавления, телевизори, компютри, или много други хора, предмети и занимания около себе си, но какво я кара да остави това и да ходи там в онази планинска пустош?!

Каква е силата, която я привлича и която я кара да остави зад гърба си толкова неща и да погледне там нагоре?! Дали това са конете или нещо друго?

Може би това, което я привлича е някакво особено чисто чувство на привързаност, което изпитва само когато се намира близо до тях. Може би усеща чувството да бъдеш ценен и необходим с това, което имаш (ябълки и галене по гривата). Може би изпитва някакво усещане за тишина и уединение, в които съществуват само тя и конете и нищо друго. Усещане за свобода, в която тя може да изрази себе си и да бъде приета такава каквото е, макар и от едно животно.

Вие може да наричате това състояние свобода, но аз го наричам любов, обич! Истинска, непринудена и първична!


Може би ние бяхме използвани само като средство за да отиде тя там в онова сънотворно състояние. Тогава под влияние на егото или други мисли не успях да видя този момент от времето на Вселената, но днес макар и късно, все пак искам да и благодаря!

С колко любов и обич се срещаме всеки ден?
Къде е мястото, на което се чувстваме истински?
Какво ще пожертваме за да отидем до него?
И какъв багаж ще вземем с нас?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.