АртФотоФонд – април 2015

АртФотоФонд е подкрепен от „Фонд за Иновации в Културата“

FIC_fond_ARC_bg

Фондация „Елизабет Костова“ и фондация „Арт ОФис“ – „Страница на сцена“ – 7 – 9 април.

Представяне на нови български пиеси в превод на английски език.

Обмен на български автори в областта на драматургията и литературата, реализирани чрез превод.

Тази нова инициативата на съвместния проект се стреми да осигури възможност за развитие на съвременна драматургия и професионализация на авторите на пиеси.

Бяха представени три пиеси в три последователни дни:
„Времева болест“ на Иван Димитров, с режисьр Нейтън Купър, София/ Балтимор;
„Лиля“ на Христос Хартомацидис, с режисьор Самюъл Бъгълн, Ню Йорк;
„Кота 506“ на Ясен Василев, с режисьор Елена Хеймън, Ню Йорк.

„Времева болест“ на Иван Димитров

Черна екологична комедия с елементи на фантастика:
Един ден в дома на Христо се материализират Михаил и Рафаил. Те твърдят, че идват от едно постапокалиптично бъдеще, от свят, който се намира в непреодолима екологическа криза. Както и че са агенти. И че имат някаква мисия. Двамата изобщо не са благоразположени към Христо. Дори напротив! Не спират да го обиждат, а понякога дори си позволяват да са груби към него не само с думи. За тях няма значение кой е и какъв е Христо, защото той е част от едно поколение, което е съсипало планетата Земя.

„Лиля“ на Христос Хартомацидис

Театрална мистерия, чиято тема са животът и смъртта на Маяковски. Разглеждат се любовният триъгълник със семейство Брик и връзката му с новата му любима – Вероника Полонская. Водещ обаче е сблъсъкът на Поета с Властта, с неизменното и присъстващо навсякъде Ведомство. С бързо действие и сюрреалистични ситуации се представя личната му драма. Разкриват се отношенията му с Властта, която от една страна го почита, а от друга го задушава и води в крайна сметка до самоубийство. Живият ритъм и многото хумор, понякога с горчив привкус, приковават вниманието на зрителя, който не може да гледа безучастно.

„Кота 506“ на Ясен Василев

„Кота 506“ е изцяло изградена от документални материали – спомени, писма и документи, разпределени в три гласа: гласът на поета, гласът на държавата и хор на близките. Контрастът и конфликтът между тези гласове е движещата сила на текста, който чрез колаж от фрагменти изгражда един възможен поглед към живота и смъртта на Гео Милев.

Join the discussion One Comment

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.